Nová jedáleň pre seniorov v Žiline na Hlinách je už v plnej prevádzke

05.02.2014 Žilina

Žilina 5. 2. 2014 – Mesto Žilina nezabúda ani na svojich občanov staršej generácie, a preto postupne rozširuje stravovacie služby pre poberateľov starobného alebo invalidného dôchodku. Nová jedáleň na Lichardovej ulici na Hlinách VIII bola spustená do prevádzky v pondelok 20. januára, čím sa výdaj jedál v Žiline rozšíril o 400 obedov denne. Jedáleň je otvorená každý deň od pondelka do piatku v čase od 11.30 hod. do 12.30 hod. Bezbariérový vstup pre imobilných stravníkov je zabezpečený cez rampu.

Stravovanie v jedálni sa poskytuje formou jedného obeda na jeden pracovný deň. V jedálni majú stravníci zabezpečený výdaj obedov denne od pondelka do piatku v čase od 11.30 hod. do 12.30 hod. Strava sa vydáva na tanier alebo do obedárov, zo zariadenia sa neposkytuje donáška (dovoz) obedov pre imobilných klientov. Svojou polohou je zariadenie výhodné najmä pre dôchodcov zo sídliska Hliny a Solinky. Kuchyňa vydáva 400 hlavných jedál denne, z toho 200 na výdaj do obedárov a 200 v jedálni. Kapacita miest na sedenie je 64. V dvoch mestských jedálňach pre seniorov sa vydáva až 1 200 jedál denne.

„Na stretnutiach s jubilujúcimi spoluobčanmi vždy zdôrazňujem, že občanov staršej generácie si musíme nielen vážiť, ale musíme sa snažiť im aj pomáhať vo všetkých oblastiach života, kde na to mestský úrad má kompetencie. Preto budeme naďalej podporovať a rozširovať sociálne služby, medzi ktoré patrí aj výdaj stravy pre žilinských seniorov a invalidných dôchodcov. Dúfam, že stravníci budú s kvalitou jedál spokojní a všetkým prajem dobrú chuť,“ dodal primátor Igor Choma.

Kto má nárok na stravovacie služby
V novej jedálni sa poskytuje stravovanie fyzickej osobe s trvalým pobytom na území mesta Žilina, ktorá ma ťažké zdravotné postihnutie alebo nepriaznivý zdravotný stav a je poberateľom invalidného dôchodku, alebo dovŕšila dôchodkový vek.

Kde sa majú občania prihlásiť
Sociálna služba – stravovanie sa poskytuje na základe písomnej žiadosti, ktorú si záujemca o stravovanie podá v Klientskom centre Mestského úradu v Žiline (odbor sociálny, zdravotný a bytový), následne mu bude vydané potvrdenie k výške poplatku za obed. Predaj stravných lístkov sa realizuje posledný týždeň v mesiaci prostredníctvom vopred zverejneného oznamu o čase a dátume predaja stravných lístkov.

Jedáleň vznikla z niekdajšej práčovne
Nová jedáleň na Lichardovej ulici, ktorá je organizačne pridelená pod Jedáleň na Vlčincoch (Námestie J. Borodáča 1), vznikla rekonštrukciou priestorov niekdajšej práčovne. Pri rekonštrukcii priestorov sa počítalo aj so skladom zeleniny, zemiakov, chladiacich a mraziacich zariadení a práčovňou pre kuchyňu. V decembru minulého roku novootvorenej jedálni daroval kuchynský riad (hlboké a plytké taniere, šálky na čaj, podnosy a príbory) obchodný reťazec METRO. Celkové náklady na otvorenie tejto prevádzky, ktoré financoval Mestský úrad v Žiline, sa vyšplhali na 188 619,86 €.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región